Olej własnej roboty! I nie musisz już szukać go w sklepach

Istotną rolę w żywieniu człowieka odgrywają tłuszcze, toteż możemy zdecydować się na ich tłoczenie na własną rękę. Jak zawsze mieć w kuchni najlepszy produkt? Może Ci w tym pomóc wyciskarka do oleju, która bynajmniej nie jest rozbudowanym urządzeniem.

Rola tłuszczy w organizmie człowieka

Tłuszcze to ważne źródło energii oraz ważnych składników odżywczych, które przekładają się na dobre samopoczucie oraz zdrowie. Olej domowej roboty to rewelacyjny przepis, aby dostarczać do organizmu jakościowo najlepsze mikroelementy, substancje mineralne i składniki odżywcze. Stąd wyciskarka do oleju będzie jednym z optymalnych przedmiotów, które warto wybrać do swojej kuchni. Co ważne, jej kwota zwróci się po kilkunastu tygodniach użytkowania. Tłocząc olej możesz odnieść się do wyszukanych receptur lub samodzielnie dobierać skład. Najwartościowszy jest olej przygotowany na zimno, ponieważ nie potrzebuje obróbki cieplnej, co powoduje, że znamy go jako bogate źródło witamin flawonoidów, fitosteroli i kwasów tłuszczowych.

Wyciskarka do oleju – czemu tłuszcze domowej roboty są zdrowsze?

Produkcja oleju na skalę przemysłową ma jeden główny cel – uzyskanie maksymalnych przychodów. Tłuszcz wyżyma się do samego końca, zaś do produktu finalnego przedostają się drobinki tkanki roślinnej. Poza tym wytwórcy korzystają z konserwantów, gwarantujących dłuższą datę do spożycia czy środków polepszających przejrzystość. Pełny cykl produkcji oleju zaczyna się od sporządzenia mieszaniny, następnie oddziela się część płynną i odparowuje rozpuszczalnik, używając przy tym chemikaliów. Możesz tego uniknąć i do tego celu została wymyślona wyciskarka do oleju. Ich wytworzenie w domu nie przysparza jakichkolwiek trudności. Wystarczą słonecznik, siemię, wiórki kokosowe, orzechy, rzepak, pestki dyni, sezam, mak i ulubione zestawienie gotowe. Jednorazowo można przygotować niewielką partię oleju, gdyż stojąc zbyt długo będzie się utleniał.

Oprócz nieskomplikowanej budowy wyciskarka do oleju przekonuje możliwością szybkiego pozyskania dobroczynnej dawki zdrowego tłuszczu. Daje możliwość, by komponować bukiety smakowe, zapachy i skład odpowiedni dla wymagań żywieniowych Twoich bliskich. Nie bez znaczenia jest duża opłacalność, gdyż butelkowane oleje już teraz nie są tanie, a a ceny będą wzrastać.